måndag 23 augusti 2010

Folkpartiet tar ledningen för barn- och ungdomsfrågor i Vara kommun

Inför den kommande mandatperioden krävs ett tydligt politiskt ledarskap för barn- och ungdomsfrågor i Vara kommun. Vi i Folkpartiet är beredda att ta ledarskapet för det nödvändiga utvecklings- och förändringsarbetet som krävs.
Under flera år har kommunen satsat på arbetslagsutbildningar, vilket har varit framgångsrikt. Nu är det dock dags att växla fokus mot den enskildes kompetensutveckling. Under en längre tid har lärare utbildats i ämneskombinationer som exempelvis svenska/so eller matematik/no, men skolorganisationen är uppbyggd så att lärare ibland undervisar i ämnen som de inte är behöriga i. Det krävs ett långsiktigt arbete för att kompetensutveckla de pedagoger som behöver bygga på sina kunskaper. Med en alliansregering vid makten kommer Vara kommun att få ekonomisk draghjälp genom riktade statsbidrag för lärares utveckling.

• Lärare ska undervisa i de ämnen som de har behörighet i. Vidareutbilda de lärare som saknar behörighet. Detta gäller också barnskötare och förskollärare.

Forskning visar att tidiga insatser för barn- och familjer som behöver stöd i sin utveckling och i sitt föräldraskap är obetalbart. Vi i Folkpartiet menar att det arbete som påbörjats i form av IRMA familjestöd måste få ett tydligare politiskt stöd.

• Tid och pengar ska satsas för att arbeta fram metoder och bättre arbetssätt som tidigt upptäcker och stödjer målgruppen. I detta paket ingår också utökade grundkunskaper i specialpedagogik för flera lärare.

Vara är en kulturkommun med ett bra framtaget kulturprogram för våra barn -och ungdomar. Det är nu dags att ta nästa steg och låta den kulturella verksamheten i Vara kommun få ett tydligare inträde i skolorna för att bidra till ökade studieresultat.

• Utveckla samarbetet mellan kulturskola, fritidsgård och bibliotek.

Med tydliga politiska mål som syftar till att höja kvalitén för rektorer, lärare, barn- och ungdomar vill vi naturligtvis att fler elever ska nå godkända betyg, samt att fler elever når de högre betygen.

Detta är en utveckling som vi i Folkpartiet vill driva i tydligt samarbete med förvaltningsledning och rektorer. Det är rektorerna som är nyckeln till framgång i Varas förskolor och skolor. Tillsammans med regeringens utlovade statsbidrag på lärares kompetenshöjning samt satsning på matematik och svenska vill vi förändra och förtydliga barn – och ungdomspolitiken i Vara kommun.

Med stöd från dig hoppas Folkpartiet ha ett bra förhandlingsläge inom alliansen att driva förändringsarbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar